inmiddels is de titel omgedoopt naar ‘Hoogtij 2.0 Kampen’

Ceci n'est pas un nid-Hoogtij 2.0-voorpagina

De estafette presentaties in Huize Maria

Na het atelierweekend (16/17 november) aansluitend op de Nationale Kunstweek 2019, ontstond bij Stichting workheart en Stichting De Kunstbrug het idee om als kunstenaars zelf bij elkaars atelier langs te gaan. Zij waren immers tijdens het weekend op hun post en konden vrijwel niets van elkaar zien. Zo ontstonden de ‘Kunstwandelingen’. Op een aantal zaterdagen bezochten degenen die konden een aantal ateliers om bij de laatste met een hapje en een drankje te eindigen. Die wandelingen gaan nog steeds door. Tijdens die informele ontmoetingen bleek er een grote behoefte om verder met elkaar kennis te maken tot aan samenwerken toe.

En zo ontstond weer het idee voor een nieuwe pilot als opmaat voor een mogelijk permanente broedplaats in Kampen: ‘Hoogtij 2O2O’, inmiddels omgedoopt tot ‘Hoogtij 2.0 Kampen‘.  Een pilot waarin kunstbeoefenaars uit Kampen en omstreken alvast proeven hoe inspirerend het werkt om samen met een bekende of onbekende collega-kunstenaar in korte tijd een presentatie te geven. Het kan dan zomaar gebeuren dat je ergens opkomt wat je in je eentje nooit zou hebben kunnen verzinnen.

Dit jaar stelt Stichting workheart de beide huiskamers van Toonzaal Huize Maria daartoe beschikbaar. Gedurende 25 weekenden verzorgen steeds één of meer kunstenaars een soort estafette van flits presentaties.
Juist in zo’n snelle actie waarbij je samen met je partner(s) van dat moment interacteert met de ruimte en ook iets van je werk presenteert, kunnen zich de meest onverwachte dingen voordoen. Het haalt je uit je normale doen en geeft ruimte om, als je daarvoor openstaat, iets totaal nieuws te laten ontstaan.

We denken aan presentaties in het weekend, zodat je van woensdag tot dinsdag hebt om op te bouwen en weer te ontmantelen. Samen met je partner(s) spullen binnenhalen, eventueel kennismaken, tot een idee komen en aan de slag. Dat kan alvast opbouwen betekenen, maar het kan ook zijn dat je eerst start met het uitwerken van een gezamenlijk idee, waar je dan gedurende het presentatie weekend aan doorwerkt en er een ‘work in progress’ van maakt. Ook dat kan interessant zijn.

In principe is veel mogelijk. In overleg kunnen we ter plekke zien hoe dat uitgewerkt kan.

Als we een bijdrage van het Cultuurfonds Kampen krijgen, hebben we wat financiële armslag. Al wordt dat zelden een vetpot.
Hoe dan ook, we gaan met elkaar bekijken hoe we de eindjes aan elkaar geknoopt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan materiaal om op te bouwen, de mogelijkheid van een finissage / vernissage afhankelijk van de plannen. Met de hele reeks brengen we gezamenlijk iets tot stand.

Naast dat we daar als deelnemers plezier aan beleven, kunnen we ook een wat groter publiek genereren dan normaal het geval is. Doordat het om een experiment van 25 weekends gaat, zal je eigen achterban wellicht ook geïnteresseerd raken naar de presentaties van de andere deelnemers. Met behulp van de plaatselijke media kunnen we de Kamper kunstenaars in één klap zichtbaar maken. Maar ook met je eigen posts op internet. Wist je dat we wel 140 kunstbeoefenaars tellen in Kampen? Hoe mooi zou dat zijn als die allemaal een gezicht krijgen binnen dit experiment.

Om het voor iedereen werkbaar te houden een paar strakke dingetjes.
Opbouw vanaf donderdag 11.00 uur. Afbouw en schoonmaak tot dinsdag 17.00 uur
Toonzaal open voor expositie: zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

logo Huize Maria transparant donkergoud604d26  klein

Naar de agenda

De weekends in september   De weekends in oktober  De weekends in november  De weekends in december

De weekends in januari

Hoogtij 2.nu    Hoogtij 1,5 meter       H2O Pilot

Deelnemers Hoogtij 2.0 Kampen

Hoogtij is mede mogelijk gemaakt door:

Fondsenlogo's Hoogtij NB