Pasted Graphic                                              _DSC1843_150504_work#art mail

Deze keer hebben we ons thema gelinkt aan de tentoonstelling’ Sieraden. De keuze van Kampen’, die op 29 november geopend zal worden in het Stedelijk Museum Kampen. http://bit.ly/1jqdX8G

Een paar zinnetjes uit het verhaal van Douwe als een van de 25 Kamper deelnemers aan de tentoonstelling:
‘Vroeger droeg ik vaker sieraden dan nu. Maar toen ook al nauwelijks iets, een ring of een schitterdingetje in mijn oor.
Als bootbewoner droeg ik lang een gouden ringetje in mijn oor. Vanuit het romantische idee dat echte schippers ze ooit droegen voor het geval men zou verdrinken en aangespoeld teruggevonden kon worden. Dan was de gouden ring voor de eerlijke vinder om hun uitvaart mee te bekostigen.
Aandoenlijk naïef en een dramatisch idee om je met zoiets te vereenzelvigen, achteraf bezien, zeker deze laatste maanden.

Een sieraad doet je beseffen dat je niet alleen voor jezelf leeft. Het helpt bij het accentueren van je relatie met het leven zelf. Je kunt vanachter een sieraad tevoorschijn komen en je kunt je erachter verschuilen. Vroeger maakte ik sieraden tijdens mijn kunstacademie periode. Tegenwoordig maken we als duo weer sieraden. Nu als omgekeerde variant van onze locatie-specifieke installaties.
Het zijn sieraden die glanzen en klinken en helemaal niet draagbaar zijn. Als ode aan het leven zelf.’

Het is mooi om te bedenken wat de keuze van een sieraad betekent; gewoon op een doordeweekse dag of juist ter gelegenheid van iets bijzonders.
Die betekenis draagt weer een eigen verhaal in zich, net als sieraden die heel speciaal voor je zijn.
Waarschijnlijk geldt dit voor iedereen.

We stellen ons dan ook voor dat de mensen die deze WMD bezoeken een sieraad meenemen.
Dat kan zo’n speciaal sieraad zijn, wat een eigen verhaal met zich mee draagt.
Of iets waar je zo aan verknocht bent dat je het bijna dagelijks draagt, wat al een verhaal op zich is.
Het delen van al die verschillende verhalen kan alleen maar verrijkend zijn.

Verder projecteren we op de vloer van de Toonzaal de film van Werner Herzog over de Woodabe. Een exotisch nomadenvolk met duizenden jaren oude gewoontes. Ze leven verspreid over de Sahara. Maar eens in de zoveel jaar komen ze bijeen voor een feest. Alsof het afgesproken is, maar niemand weet door wie, hoe en waar. Dan maken de mannen zichzelf en elkaar mooi en hangen zich vol met zelfgemaakte sieraden en dansen ze als vogels een baltsdans voor de vrouwen die uit hen een keuze mogen maken. Het lijkt me wel mooi om dat eens te vergelijken met onze verschillende manieren van omgang ermee. We hebben een hele mooie doek en een paar zeer kunstige sieraden van hen, die jullie kunnen zien, naast werk van Bert & Douwe dat dit jaar ook op het sieraad geïnspireerd is.
Zo maken we er een prachtige avond van.
Neem je een eigen sieraad mee?

Wassende Maan Dag avond: Sieraden

23 november 2015
Toonzaal work#art
Huize Maria
IJsselkade 25
8261 AB Kampen
Toegang: naar draagkracht tot €15,00

De deur is open vanaf 19.30u en we beginnen om 20.00u.
Met koffie, thee en iets lekkers zoals altijd!

Tentoonstelling