Zelfs als er zoiets zou bestaan als ‘realiteit’, dan is het altijd aan verandering onderhevig.  Onze eigen voorstelling doet onze realiteit voortdurend regenereren en opnieuw gebruiken. In ons werk doen we hetzelfde. Delen van onze installaties blijven terugkomen en worden opnieuw gebruikt in een nieuwe context.

De oorsprong van deze installatie ligt in de negentiger jaren van de vorige eeuw. Bert heeft toen voor een straattheater act een kar gebouwd. Iemand uit het publiek was gefascineerd door dit beeld.  In 2013, met zijn overlijden in het vooruitzicht, herinnerde hij zich de kar en met zijn laatste wil was de eerste versie van ‘Presence of absence’ geboren. Tijdens zijn uitvaart ceremonie transformeerde de kar. Vanuit het idee dat iemand die overleden is in leven blijft in de gedachten van hen die achterblijven, werd het een vehikel dat iemands gedachten vervoert.

PresenceOfAbsence                      

In de tweede versie van ‘Presence of absence’ is er niets anders dan de gedachten van het publiek die de lading van de kar vormen. De wagen wordt getrokken door je eigen wereld, realiteit en hij laat je jezelf ervaren terwijl je dat doet. Door de langzaam bewegende draaiplateautjes toe te voegen, nodigen we het publiek uit deel uit te gaan maken van het kunstwerk door daar op te gaan staan. Deze toevoeging nodigt de bezoeker uit om hun eigen lading, realiteit te ervaren door ons werk.

De derde versie van ‘Presence of absence’ staat in de glazen schil van de Landbouw Hogeschool CAH Vilentum in Dronten. Samen met ExLibris, Balanswagen en nog een tweetal werken vormen ze de nieuwe installatie ‘Omgang’ en doen ze gedurende een half jaar energie op voor een vervolgbestaan. Vlak onder de schil zitten vaak veel essentiële voedingsstoffen. Daar kan de invloed van het werk goed rijpen. We nodigen het publiek uit tot reflectie en reactie over de uitwerking. Hoe ga je om met wat er gaandeweg bij je opkomt? Ben je een dun- of een dikschiller. Eet je met schil en al? Laat het in ieder geval smaken.

‘Omgang’ maakt deel uit van een groepstentoonstelling met zes andere kunstenaars.

Waar zal de vierde versie van ‘Presence of absence’ zich gaan voordoen en in welke hoedanigheid?