LOOS ALARM # 52 – gelukkig nieuwjaar vandaag!

vuur – voer voor kunst

Oudejaarsdag brak er brand uit in het oude Kamper Zwembad  - voormalig atelier voor Scheepje op Houten Golven.
Gelukkig was alles van ons eruit. Van ’t zomer genoten we nog van de opwinding die de houten golven veroorzaakten.
Ook toen we ze na afloop zelf in de fik staken.
Natuurlijk was de plaatselijke pers weer aanwezig bij deze brand. Ook de NOS rukte ervoor uit. Dat herinnerde ons aan de dag dat dak eraf ging om Scheepje en Golven uit het zwembad te tillen. Toen zou de NOS ook opnamen hebben gemaakt, ware het niet dat die dag de grote flat-brand in Londen plaatsvond.

Wat brengt in vervoering? Wat  in beweging? Alles wat opwindt strijdt om voorrang. Vuur zoekt in de kieren van tijd en ruimte net als inspiratie dat doet.

Uitslaande brand nu, ingeslagen ruiten toen
Wat dringt door? Wat kun je doen?

Beveiliging: waarom bel je mij nu? – Omdat er stenen door de ruiten komen. Maar je belt me in mijn vrije tijd! Gemeente we hebben een voorstel. Ambtenaar: Ik acht het wijs e.e.a. nog even af te wachten.

Het NL alert dat deze zondag uitging kwam niet door, wel drong de rook bij ons naar binnen. En de eerste maandag van 2018 geen sirene. Stilte na alle storm van oudejaar.
Nu, een dag later, toch maar weer onrust met een eigen sirene geluid: je kan ervoor kiezen. Klik hier voor het Loos Alarm van Scheepswerf Bodewes Hasselt, dat haar deuren sloot. Onze schepen liepen er als laatsen van de helling. We wensen iedereen een Gelukkig Nieuwjaar! Ook daar!

Mooi bericht voor Mojtaba, schrik voor I, onzekerheid voor Hossein

Onlangs bezochten we op de AZC-boerderij onze Roggebotters. We hadden cadeaus bij ons – oa een mooi boek over Afghanistan.
Ook draaiden we beide films die tijdens het project zijn gemaakt maar niet openbaar getoond mogen omdat sommige jongens nog minderjarig zijn.

Op de valreep lieten we nog een film zien van RTV-IJsselmond, waarin I. om die reden onherkenbaar is gemaakt.
Hij schrok zich rot en kronkelde in zijn stoel van ellende: ‘Ik heb geen gezicht, waarom heb ik geen gezicht?’
Samen met zijn vriend poseert hij met het  boek dat ze kregen. Zijn vriend herkende de streek waar hij vandaan kwam en wees ons zijn huis aan: Dat staat er niet meer. Gebombardeerd.

Mojtaba heeft zijn status heeft gekregen. Hij is nu in Harderwijk in afwachting van een woning. Prachtig nieuws!

H. werd vandaag 18 jaar. Spannend, wat gaat voor hem de uitslag zijn? Wel mag hij hier nu gewoon Hossein heten.

 

Ateliers: van uitzicht op geen naar ineens drie naar nu een hele grote…

Vorig jaar om deze tijd namen we nog deel aan de tentoonstelling KLEM in  Ebbingestraat 12.
Geen maand daarna kregen de beschikking over dit deel van het STAKK ateliercomplex voor het Scheepje-project. We experimenteerden er met ideeën en begeleidden de AZC-ers. Nog een maand later waren we maar liefst drie ateliers rijk. Naast ons atelier op nummer10 kregen we nu ook het zwembad tot onze beschikking voor het realiseren van Scheepje op ware grootte.
Zo hebben we nog een jaar kunnen profiteren van al die ruimte voordat ze nu wel heel binnenkort met de grond gelijkgemaakt worden.
Gelukkig is het alternatief een schitterende plek in IJsselmuiden. WARK is de naam. Twee maanden zijn we al bezig met verhuizen en inrichten. Een ruim, goed geoutilleerd en breed opgezet pand voor een mooie en werkzame integratie met medehuurders, de buurt en de wereld. Dat daagt uit om samen van het leven een kunstwerk maken.


De Over Hoop Prijs 2017
In de vorige nieuwsbrief schreven wij al over de Over Hoop Prijs 2017. We kunnen daarvoor voorgedragen worden met ons project ‘Scheepje op Houten Golven’. Even terug in de herinnering:

Deze prijs is bestemd voor een organisatie die dit jaar in de relatie tussen cultuur en maatschappij een grensverleggende ontwikkeling tot stand bracht, een vernieuwend idee lanceerde of op sociaal cultureel gebied in positieve zin iets wezenlijks overhoop haalde.Het meest innovatieve en sympathieke initiatief wordt door Stichting Over Holland beloond met een trofee en een geldbedrag van 25.000 euro.

Wij vinden zelf dat ‘Scheepje’ vernieuwend heeft gewerkt op sociaal/cultureel en artistiek gebied en ook het een en ander heeft overhoop gehaald.We vroegen jullie om ons voor te dragen; inmiddels hebben we begrepen dat het niet nodig is om zoveel mogelijk voordrachten te krijgen. Dankjewel als je al gereageerd hebt!

Voor nu hebben we vanuit een paar vakgebieden en perspectieven mensen bereid gevonden om ons op te geven.

Dus jullie hoeven niets anders te doen dan duimen.

Zodra bekend is of we de Prijs in ontvangst mogen nemen zullen we jullie berichten.

Enne …. als we winnen vier je dan een feestje mee?

 

Comments